HUR FUNGERAR LASERRENGÖRING I 5 STEG

Laserrengöring är en miljövänlig process som används för att ta bort rost, färg, oxid och andra föroreningar från ytor

Laserrengöring är en miljövänlig process som används för att ta bort rost, färg, oxid och andra föroreningar från ytor. På grund av dess effektivitet används den i ett ökande antal applikationer. Laserrengöring kräver en pulsad eller kontinuerlig fiberlaser.

Traditionella industriella rengöringsmetoder ses ofta som tråkiga (och av goda skäl). Rostborttagning kan ta tid och arbete. Oxidborttagning kan involvera farliga kemikalier som är specifika för varje material som måste avlägsnas. I vissa fall kan färgborttagning genom sandblästring skada metallen under.

Att hantera dessa problem medför vanligtvis en betydande kostnad, men laserrengöring ändrar detta: det är en kostnadseffektiv lösning som minskar rengöringstider och underhåll.

Om du är skeptisk till dessa påståenden om laserteknik, fortsätt att läsa för nyckelfakta om vad en laser gör när du tar bort föroreningar och beläggningar.

1. Alla material har en ablationströskel

Laserablation sker när ett materialskikt eller en beläggning avlägsnas med en laserstråle. Detta är processen bakom alla laserrengöringsapplikationer. Ta laserrostborttagning på stål. När strålen träffar ytan bryts molekylära bindningar i damm- eller rostskiktet och stöts ut från underlaget. I mindre tekniska termer kan du föreställa dig att lagret som ska tas bort helt enkelt förångas av laserstrålen.

laser

Ett enkelt sätt att förstå vikten av ablationströskeln är att jämföra det med att kasta en boll över en vägg. Om du inte kastar den tillräckligt högt kommer den aldrig att ta sig över till andra sidan. Även om du kastar bollen tusen gånger kommer du alltid att misslyckas. Detsamma gäller laseravrostning. Du kan skjuta laserstrålen tusen gånger men så länge energin är under ablationströskeln för materialet du arbetar med kommer ingenting någonsin att tas bort.

Nu har varje material olika egenskaper och därmed olika molekylära bindningar. Med andra ord har varje material en specifik ablationströskel. För att framgångsrikt ta bort ett lager från ett givet material måste energin som överförs av laserstrålen vara över ablationströskeln för det specifika materialet.

2. Det är möjligt att ta bort ett material på ett mycket selektivt sätt

Låt oss fortsätta med vår analogi. Föreställ dig att det fanns en andra, högre vägg bakom den första och att en boll kastades med precis tillräckligt med energi för att ta sig över den första väggen, men inte tillräckligt för att ta sig över den andra. Bollen skulle studsa från den andra väggen och falla in mellan de två väggarna. Återigen, oavsett hur många gånger du kastar bollen kommer du alltid att få samma resultat. Du kommer att ta dig förbi den första väggen men aldrig den andra.

Eftersom det finns en ablationströskel för varje material, kan laserrengöring skilja mellan två eller flera material när man försöker ta bort ett oönskat lager från ett föremål. Givet en tillräckligt stor skillnad mellan ablationströskeln mellan materialen är det möjligt att välja ett material som ska tas bort (dvs det med den lägre ablationströskeln) samtidigt som det andra materialet lämnas orört.

Till exempel är tröskeln för rostablation mycket lägre än tröskeln för vanliga metaller som stål och aluminium. Detsamma gäller färg och olja. Detta stora gap mellan två värden gör att föroreningar och beläggningar kan förångas helt utan risk för att skada basmaterialet under. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med energi för att skada ska ske.

3. En stark och kort kraftutbrott innebär snabbare borttagning

Du kan tänka dig laserablation som liknar att hugga sten med en hammare och en mejsel. Du kan använda en liten hammare och göra många små träffar på din mejsel. Eller så kan du lika gärna använda en större hammare för att utnyttja mer kraft, vilket minskar det erforderliga antalet träffar och ökar borttagningshastigheten. Tanken är densamma med laserrengöring, förutom att du bara vill ta bort ett lager material: föroreningen.

laserrengöring

Fiberlaserrengöringssystem kan ta bort vilket lager som helst med två olika metoder. Antingen är laserstrålen en kontinuerlig ljusvåg eller så pulseras den med en given repetitionshastighet. Även om resultatet är ungefär detsamma varierar borttagningshastigheten mycket beroende på metoden.

För en given yta ökar kraften om man lägger samma energi inom en kort puls. Det är som att använda den större hammaren. En pulsad laserstråle är mer effektiv och ger en snabbare borttagningshastighet än en kontinuerlig stråle. Och medan korta laserpulser rengör ytor snabbare, ser de också till att det underliggande materialet inte värms upp för mycket.

4. Det är förbrukningsfritt och miljövänligt

Eftersom denna rengöringsmetod endast använder en laserstråle för att förånga lagret som ska tas bort, finns det bokstavligen inga förbrukningsvaror med den. Det här är skönheten med lasrar, som bara behöver en strömkontakt för att vara inställd och redo att gå.

Utöver detta använder lasrar inga kemiska produkter eller lösningsmedel. Detta gör ytrengöring med laser till en av de säkraste lösningarna när det gäller rost- och beläggningsborttagning. Det finns inte bara inget kemiskt avfall att ta hand om, utan anställda är helt säkra när de arbetar nära laserrengöringsmaskiner, som är utformade för att uppfylla internationella lasersäkerhetsstandarder. Anställda kommer inte att behöva personlig skyddsutrustning och kommer inte behöva hantera dessa irriterande kemikalier.

Med detta sagt, eftersom laserrengöring förångar material till rök, bör du ha ett rökutsugssystem nära lasern för att säkerställa att inga färg-, olja- eller dammpartiklar släpps ut i luften.

5. Laserrengöring är av intresse för olika industriella tillämpningar

Ta bort brända gummirester från däckformar; ge ett nytt liv åt gamla rörledningar; rengöring av rör i kärnkraftverk; och även större projekt som att ta bort färg från en rostig bro och förbereda svetsytor är alla projekt som kan dra nytta av industriell laserrengöring.

Denna beröringsfria rengöringsteknik kan användas i otaliga industriella tillämpningar. Den enda gränsen är förmågan att skilja mellan det material som ska avlägsnas och det som ska skyddas.

För närvarande inkluderar de vanligaste laserrengöringsapplikationerna:

  • Svetsförbehandlingar för att avlägsna rost och andra föroreningar från svetsområden
  • Svetsefterbehandlingar för att avlägsna oxider av aluminium och rostfritt stål
  • Förbehandling med laser för att maximera färgens vidhäftning
  • Avlägsnande av laseroxid från speciallegeringsgöt
  • Beläggningsborttagning strax efter beläggningsprocessen för att ersätta delmaskering i produktionslinjer
  • Målning av delar som annars skulle skrotas på grund av lackfel