Laserborttagning av sotavlagringar

Sotavlagringar utgör ett större problem än vad man ofta tror. Fasader på hus i stadsmiljö är ofta offer för det, precis som statyer och andra konstverk. Infrastrukturella strukturer som broar kan också drabbas av sotavlagringar.

Sot kan också utgöra ett stort problem på tekniska installationer och konstruktioner i en industriell miljö där förbränning sker. Platser där det var en riktig brand är ofta helt svarta, precis som alla föremål som låg i närheten av branden. Något annat är komponenterna i förbränningssystem och delar av förbränningsmotorer som kan vara helt svarta av sotet.

Att ta bort sot görs ofta med hjälp av kemiska produkter. Denna teknik är inte alltid lika effektiv och är också skadlig för människor och miljön. Detta är också vanligtvis en manuell process som kräver mycket skrubbning och därför är mycket tidskrävande.

Laserrengöring är en fantastisk teknik för att ta bort sot. Sot uppfyller kraven för laserrengöring perfekt: ett tunt, svart lager. Färgen svart har egenskapen att den inte reflekterar så mycket ljus utan absorberar nästan allt istället. Detta är precis vad vi vill med laserrengöring: Sot absorberar de korta, energiska ljuspulserna, vilket gör att sotet genomgår en kort men mycket kraftig temperaturhöjning. Detta kommer att vara så starkt att ablationstemperaturen uppnås och som ett resultat kommer sotet att avdunsta. Kvar blir en helt ren yta med lite damm här och där som man lätt kan blåsa bort.

För ytan tittar vi på nästan alla möjliga material som klarar temperaturer på 100°C och mer. Den riktiga uppvärmningen sker i själva sotet och inte i det underliggande materialet, men värmen från det förångade sotet strålar fortfarande ut lite på ytan, därför har vi vissa krav på materialen.

Detta tar oss till följande ytor som är lämpliga för borttagning av sot, även om sotet har legat där länge:

Tegel
Betong
Glas
Stål
Gjutjärn
Aluminium
Krombeläggning
Natursten
Kakel och keramik
De flesta träslag
Plåster
Roughcast
etc.