Laserrengöring av formar

Vid rengöring av formar är det mycket viktigt att hålla ytstrukturen och formfaktorn opåverkad av rengöringstekniken. Till skillnad från sandblästring och torrisblästring utövas ingen kraft med laserrengöring. Det som ger rengöringen är inverkan av de blästrade partiklarna, men denna påverkan har samma effekt på själva formen, vilket orsakar slitage som förkortar formens livslängd.

Med laserrengöring går en (kort pulsad) laserstråle genom föroreningen, men reflekteras på mögeln. Denna reflektion orsakar ingen uppvärmning eller slitage på formen. De reflekterade strålarna förångar en del av föroreningen. Allt som inte avdunstar, lossnar så småningom från formen och stannar där som lösa rester. Denna kan enkelt dammsugas med en dammsugare.

Vill du rengöra dina formar utan att behöva plocka isär dem? Då är sandblästring och torrisblästring inte idealiskt för det här jobbet. All smuts kommer att flyga runt och fäster sig i miljön. Torrisen kan förångas, men smutsen har spridits runt i miljön. Med laserrengöring går delarna som lossnar inte längre än några centimeter. Det betyder att miljön inte behöver vara avskärmad för att skyddas från all smuts som flyger omkring.

Laserrengöring är väldigt tyst. Du kan enkelt prata över ljudet. Miljön kommer att uppleva lite problem vid rengöring.

Inga kemikalier. Inga förbrukningsvaror längre som behöver köpas och levereras. Och definitivt inga kemikalier längre som ibland används för kemisk rengöring av mögel, vilket är dyrt, farligt och inte bra för miljön. Vid laserrengöring används endast rent ljus.

Laserrengöring är lämplig för matformar med svåra former som våffeljärn, degformar och bakformar med speciella beläggningar. Inte bara föroreningarna tas bort, utan även släppbeläggningen, som sedan enkelt kan appliceras igen.

Även formar som används inom läkemedelssektorn är lämpliga för laserrengöring: de tunna formerna slits inte av och ljuset går in i de minsta hörnen. Och naturligtvis stannar smutsen på plats och flyger inte runt. En bra sak är att laserstrålarna tar bort all bakteriell kontaminering, men genom att inte skapa luftflöden finns det ingen chans att extern förorening kommer in i formen.

Injektionsformar är mycket lämpliga att rengöra med laserstrålar. Formarna behöver inte tas isär, utan kan rengöras på plats på bara några minuter. Ljuset från laserstrålen reflekteras på formens yta men absorberas av kontamineringen på formen, vilket gör att den separeras från formen.