Om Oss

DT Tech Laserblast är auktoriserad återförsäljare av DaPeng Lasers (uppskattad 2012.) och InTouch Taiyi lasrar (uppskattad 2001.).
Intresserad av att köpa svets/skär/rengöringslaser? Kontakta oss!

Hos DT Tech Laserblast hittar du en rad professionella laser rengöring, laser svetsning och laser skärning lösningar under ett och samma tak. 
Vi är stolta över att vara Göteborgs första leverantör av laserrengöringstjänster, som arbetar med alla sektorer för att hjälpa dig att uppnå ditt industriella och privata laserrengöringbehov.

Vi erbjuder rengöring på plats av förorenade material, delar och formar för många industrier. Vi erbjuder även off-site professionell laserrengöring på vår städanläggning för mindre delar och formar.
Laserstrålen ger en mycket effektiv och icke-slipande typ av rengöring, vilket gör att du kan ta bort oxiderade ytor och andra föroreningar från basmaterialet inom några sekunder.
Vill du hellre utföra städningen själv eller har du ett team av underhållstekniker som kan arbeta bra med en maskin? Då är det också möjligt att köpa eller hyra en laserrengöringsmaskin hos DT Tech Laserblast. Vi kan erbjuda pulsade och kontinuerliga lasrar, effekt från 50W – 3000W, laserstrålebredd från 30mm – 600mm!
Den idealiska lösningen för större underhåll, en maskinöversyn eller en tillfällig uppgift. Laserrengöring är lämplig för att ta bort rost, fett, olja, färg, beläggningar, sot, ..

Ta din industristädning till framtiden!

Davor,
DT Tech Laserblast

Laserblast

Laserrengöring Göteborg

Läs mer från vår FAQ

Vi känner alla till en laserstråle som ett tunt rött ljus som kommer ut från en laserpekare. Men laserstrålar kan också vara i olika färger eller till och med i en ljusfrekvens som inte längre är synlig för det mänskliga ögat. Denna typ av “osynlig” laser är vad som används för laserrengöring.

Laserstrålens effekt ligger mycket högre med laserrengöring: effekter på 1000W och mer används. Detta kan tyckas som om det inte är så mycket men denna kraft är koncentrerad till ett mycket litet område, med en mycket hög energitäthet som resultat. Den lilla ljuspunkten orsakar en kraftig uppvärmning av materialet på mycket kort tid. Detta innebär att du kan få en metall till sin smältpunkt, till och med till dess avdunstning på nolltid. Det är också så här laserskärare fungerar: de börjar med att förånga materialet och på så sätt kan de skära igenom några centimeter stål som om det är smör.

Laserrengöring är mycket mer utmanande än så att inse, det beror på att vi vill ta bort ett lager som ligger ovanpå ett annat material som vi inte vill skada eller påverka.

Laserrengöring jämfört med traditionella rengöringmetoder har många fördelar Dessa är de 5 huvudsakliga fördelarna med laserrengöring:

  • Ingen smuts som flyger runt = ingen avskärmning

  • Inget slitage på bitarna

  • Lika snabbt som sandblästring

  • Ingen uppvärmning av ytan

  • Inga förbrukningsvaror = inget avfall

Den vanligaste tillämpningen av laserrengöring är rengöring av metalldelar. Men andra material passar också. Ett ord till förklaring.

Som du kanske har läst på en av våra andra sidor, blir det förorenade lagret (rost, färg, smuts, …) väldigt varmt och börjar avdunsta med laserrengöring. En laserstråle beter sig vanligtvis precis som en vanlig ljusstråle. Det betyder att det är svårare för reflekterande eller vita ytor att värmas upp än för mörka ytor. De reflekterar det mesta av ljuset, medan en mörk yta absorberar ljusstrålens energi och inte reflekterar den lika mycket. Absorptionen av denna energi orsakar uppvärmningen.

De flesta av de förorenade lagren är lyckligtvis ganska mörka och inte reflekterande. Tänk på rost, gamla beläggningar, gamla färgskikt etc. Så dessa kommer att absorbera laserstrålens energi, värmas upp mycket kraftigt och så småningom avdunsta. Det är därför det är svårt att ta bort ett reflekterande eller vitt lager med laserrengöring.

Fram tills nu spelade det ingen roll vilken typ av material som låg under föroreningen. Laserstrålen har inte gått igenom föroreningen ännu i alla fall. Men när det lagret är borta, hur vet laserstrålen av sig själv att inget material från den underliggande delen ska tas bort? Uppenbarligen vet den inte det.

Det finns två effekter som ser till att det underliggande lagret inte påverkas. Först och främst fungerar inte laserstrålen på en reflekterande yta. Det finns ingen uppvärmning när strålen reflekteras. Det är därför metalldelar är mycket lämpliga, eftersom bar metall vanligtvis reflekterar riktigt bra och som ett resultat kommer den inte att börja värmas upp. För det andra har de flesta underliggande skikt en högre “avdunstningtemperatur” (=ablationstemperatur) än det förorenade skiktet. Det betyder att de först kommer att börja avdunsta vid en mycket högre temperatur. Så när laserstrålen tar sig igenom föroreningen kommer den delvis att reflekteras på det underliggande skiktet och å andra sidan kommer begränsad uppvärmning av det underliggande skiktet inte att ta bort materialet.

Baserat på allt som nämnts ovan kan vi nu bestämma vilka material som är lämpliga för laserrengöring. Kort sagt: varje material som inte är för mörkt och som tål lite värme. Detta ger oss följande lista:

Stål
Inox
Gjutjärn
Aluminium
Trä
Plast
Kompositer
Sten
Vissa typer av glas
Krombeläggningar

Sist men inte minst: i vissa applikationer är det inte så illa att en del av materialet från det underliggande lagret tas bort. I så fall kan du även använda laserrengöring för mörka och icke-reflekterande ytor.

Det första som kommer att tänka på om laserrengöring är borttagning av rost. Möjligheterna är dock så mycket större än så. Det viktigaste riktmärket är att det förorenade lagret inte är reflekterande och inte är för tjockt.

Problemet med reflektion är det faktum att laserstrålens energi inte absorberas och därför avdunstar inte föroreningarna. Blanka och vita ytor är svårare att ta bort.

Tjockleken på skiktet har sin inverkan på rengöringens varaktighet. Med ett tjockt beläggningsskikt på 2 mm som behöver tas bort tar det lite tid innan det är helt bortbränt. För denna typ av tjocklekar kan du bättre välja en mycket slipande teknik för rengöring, som sandblästring eller torrisrengöring. De få tjockare bitarna av föroreningar du hittar där kan enkelt tas bort med lasern. Som en tumregel säger vi alltid att förorenade lager upp till 1 mm tjocka fortfarande är lämpliga för laserrengöring, även om det har förekommit många gånger att tjockare lager tagits bort med laser.

Det är viktigt att veta att laserrengöring inte bara används för rengöring av ytor, utan även för förbehandling av ytor som senare ska svetsas, lödas eller limmas. Laserrengöring kan även användas efter svetsning för att gå över svetsen och för att ta bort allt onödigt material.

Selektiv rengöring. Den pulsade laserstrålen som kommer ut från vår laserrengöringsmaskin har många parametrar som vi kan leka med, som pulslängden, skanningshastigheten och effekten. Vi kan selektivt ta bort lager genom att välja dessa parametrar korrekt. Med andra ord: med rätt inställningar kan vi ta bort ett lager utan att skada den underliggande beläggningen. Prova det med en konventionell rengöringsteknik!

Detta leder oss till frågan: vilka material är lämpliga att avlägsna med laserrengöring? Du kan hitta några exempel i listan nedan, men alla föroreningar som uppfyller ovanstående krav är berättigade:

Rost
Måla
Lack
Lim
Fett
Olja
Plast
Matrester
Oxidationsskikt
Teflon och andra non-stick beläggningar
PVD-beläggningar
Mögelsläppmedel
Sudd
Bläck

 

Lasrar är också miljövänliga och säkrare för anställda när de skyddas på rätt sätt, är en beröringsfri process och ger liten eller ingen skada på den del som rengörs. Lite eller inget avfall skapas under processen och mycket kraftfulla korta laserpulser har liten termisk inverkan på basmaterialet

Det är en svår fråga. Allt beror på laserkraft, lasertyp, pistoltyp, kylläge…
Pulslasrar går från 50W till 500W och kontinuerliga lasrar går från 1000W till 3000W och de kan även användas som svets-/skärlasrar. Laserstrålebredden på kontinuerliga lasrar kan gå från 30 mm till 600 mm. Eftersom lasrar inte är “universella” för att få exakt pris med leverans kommer det att vara bra om du kontaktar oss och berättar vad du har tänkt göra med laser. Vi kommer att rekommendera dig den bästa för dina behov och ge dig exakt pris för laserrengöring maskin.

Letar du efter professionella laserrengöringstjänster?

Kontakta oss och få tid
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Gäller endast för Göteborg med omnejd

eller ringa oss idag

Göteborg – 076 409 47 56