Vilka material kan användas för laserrengöring?

Vilka material kan användas för laserrengöring? Den vanligaste tillämpningen av laserrengöring är rengöring av metalldelar. Men andra material passar också....

Den vanligaste tillämpningen av laserrengöring är rengöring av metalldelar. Men andra material passar också. Ett ord till förklaring.

Som du kanske har läst på en av andra sidor, blir det förorenade lagret (rost, färg, smuts, …) väldigt varmt och börjar avdunsta med laserrengöring. En laserstråle beter sig vanligtvis precis som en vanlig ljusstråle. Det betyder att det är svårare för reflekterande eller vita ytor att värmas upp än för mörka ytor. De reflekterar det mesta av ljuset, medan en mörk yta absorberar ljusstrålens energi och inte reflekterar den lika mycket. Absorptionen av denna energi orsakar uppvärmningen.

De flesta av de förorenade lagren är lyckligtvis ganska mörka och inte reflekterande. Tänk på rost, gamla beläggningar, gamla färgskikt etc. Så dessa kommer att absorbera laserstrålens energi, värma upp mycket kraftigt och så småningom avdunsta. Det är därför det är svårt att ta bort ett reflekterande eller vitt lager med laserrengöring.

Fram tills nu spelade det ingen roll vilken typ av material som låg under föroreningen. Laserstrålen har inte gått igenom föroreningen ännu i alla fall. Men när det lagret är borta, hur vet laserstrålen av sig själv att inget material från den underliggande delen ska tas bort? Uppenbarligen vet den inte det.

Det finns två effekter som ser till att det underliggande lagret inte påverkas. Först och främst fungerar inte laserstrålen på en reflekterande yta. Det finns ingen uppvärmning när strålen reflekteras. Det är därför metalldelar är mycket lämpliga, eftersom bar metall vanligtvis reflekterar riktigt bra och som ett resultat kommer den inte att börja värmas upp. För det andra har de flesta underliggande skikt en högre “avdunstningtemperatur” (=ablationstemperatur) än det förorenade skiktet. Det betyder att de först kommer att börja avdunsta vid en mycket högre temperatur. Så när laserstrålen tar sig igenom föroreningen kommer den delvis att reflekteras på det underliggande skiktet och å andra sidan kommer begränsad uppvärmning av det underliggande skiktet inte att ta bort materialet.

Baserat på allt som nämnts ovan kan vi nu bestämma vilka material som är lämpliga för laserrengöring. Kort sagt: varje material som inte är för mörkt och som tål lite värme.

Detta ger oss följande lista:

  • Inox (rostfritt stål)
  • Gjutjärn
  • Aluminium
  • Trä
  • Plast
  • Kompositer
  • Sten
  • Vissa typer av glas
  • Krombeläggningar

Sist men inte minst: i vissa applikationer är det inte så illa att en del av materialet från det underliggande lagret tas bort. I så fall kan du även använda laserrengöring för mörka och icke-reflekterande ytor.