Sandblästring vs laserrengöring

Sandblästring vs laserrengöring

Små korn

Sandblästring har sitt namn från sanden som först användes för att blästra ett arbetsskikt med hög hastighet för att ta bort ett oönskat lager på ytan. För att få ett optimalt resultat används idag andra spannmål som keramik, glas, sodakorn etc. Det viktiga är att dessa korn är mycket tunna och har en skarp utsida för att ta bort tillräckligt med material vid stöten. Det är också därför som inte alla sorters sand är lämpliga för detta. En sorts sand som är mycket vass och som används ofta vid sandblästring, är kvartssand. Andra rengöringstekniker använder också denna princip om stötnötning.

Stora sammandrabbningar

Principen är enkel: En kompressor ger tryckluft som kommer längs en tunna korn och där tar den med sig en del av kornen in i sitt flöde. Dessa förs sedan över till arbetsskiktet via en slang och krockar med hög hastighet mot det förorenade skiktet, som till följd av detta slits av. Den slitna sanden och materialet virvlar ner som mycket tunt damm i miljön. Det är därför skyddsutrustning och avskärmning är nödvändig vid sandblästring.

Var uppmärksam

De sprängda partiklarna kan inte skjutas direkt på huden eftersom detta kommer att orsaka omedelbar skada. Dammet som uppstår vid sprängning är det farligaste. Detta består av en blandning av pulveriserad sand och det borttagna lagret, som ofta är färg, rost eller någon beläggning som inte ska komma in i ögon, mun eller lungor. Det är möjligt för dammmolnen att lägga sig långt från arbetslagret eftersom dammet är så tunt och den komprimerade luften skapar mycket luftförskjutning. För att undvika detta bör du arbeta i någon form av monter eller så måste miljön vara noggrant avskärmad för att se till att dammet inte kommer överallt däremellan.

Endast ljus

Med laserrengöring finns inga förbrukningsvaror. Mediet som gör allt arbete är lätt. Du behöver inte längre ett lager av sandkorn eller andra grusprodukter. Ännu viktigare: Du har inget avfall längre. Laserstrålen från en laserrengöringsmaskin kommer att kraftigt värma upp det förorenade lagret (färg, rost, beläggning, …) på kort tid, vilket kommer att få det förorenade lagret att avdunsta. Denna ånga extraheras och filtreras. Det kommer upp lite damm från de större bitarna som tas bort. Denna dammsugs också direkt. En viktig skillnad med sandblästring är att det inte blir något slitage på ditt arbetsskikt. Ljuset från laserstrålen har ingen effekt alls på ditt arbetsskikt, utan bara på det förorenade lagret ovanpå. Detta beror på skillnaden i ablationstemperatur, för att säga det i en teknisk term. Med sandblästring är detta annorlunda: de flygande kornen gör ingen skillnad mellan arbetslager och förorenat lager och därmed kommer ditt arbetslager också att skadas.

Enkelt och säkert

Du behöver inte oroa dig för att damm flyger runt längre. Allt damm stannar kvar på arbetslagret och kan dammsugas direkt efter. Du behöver inte helt skydda din miljö längre. Detta sparar dig mycket tid! När det gäller personlig skyddsutrustning behöver du bara bära laserglasögon. Förutom det behöver du inget annat specifikt skydd. Maskinen låter inte så mycket, arbetslagret blir inte varmt och ingenting flyger runt. Operationen är enkel som en hårtork: Du håller en pistol med en kontrollknapp i handen. Tryck på och sedan är du igång. Pistolen är kopplad till laserrengöringsmaskinen på hjul, som kan hålla sig på avstånd och som du enkelt kan flytta runt manuellt, via en slang.

Tjocklek

Tillämpningarna av laserrengöring är desamma som för sandblästring. Tänk på att rengöra metall, ta bort all färg i trä, rengöra formar, ta bort rost, ersätta gamla beläggningar etc. Laserstrålar appliceras på de flesta ytor där sandblästring också kan användas, som metall, trä, sten, vissa plaster. Men då utan all smuts och skador på dina arbetslager! Vill veta mer? Lämna ett meddelande till oss så återkommer vi till dig så snart som möjligt.

Intresserad? Mer information? En demonstration? Ett erbjudande? Frågor? Kontakta oss!