Laserborttagning av fett

Fettrester är kända för sin svåra borttagning i såväl industriella miljöer som i privata miljöer. Fett och olja har fördelen att de vanligtvis är mörka eller helt svarta när de behöver tas bort. Detta är idealiskt för laserrengöring. Ett mörkt, förorenat skikt absorberar värmen från laserstrålen snabbt och avdunstar utan att skada materialet runt omkring. Vi skulle gärna ge några exempel

Fett i livsmedelsindustrin

Olja, smör och andra typer av fetter är mycket lämpliga som en icke-klibbig beläggning och används mycket ofta inom livsmedelsindustrin (vid sidan av syntetiska beläggningar). Nackdelen är att dessa produkter blir kontaminerade eller börjar tappa sin effekt efter några dagar eller veckor. Just i det ögonblicket bör de tas bort och fräschas upp av smak- och hygienskäl. Denna bit av fett eller olja kan vara mycket beständig och kräver aggressiva eller tidskrävande rengöringstekniker. Bagerivärlden använder ofta pyrolys, torrisblästring eller vatten under mycket högt tryck för att ta bort det. Dessa tekniker fungerar tyvärr inte alltid så bra som förväntat och har också stor påverkan på miljön (damm, buller, smuts som flyger runt). Laserrengöring är perfekt för ett snabbt och grundligt avlägsnande av dessa typer av fettrester som finns i en livsmedelsmiljö. Samtidigt som städningen utförs kan resten av produktionen fortsätta att utföra sitt arbete.

Fett i grovindustrin

Olja och fett används fortfarande mycket som smörjmedel för lager, axlar och andra rörliga delar. Efter en längre tid kan det bli mycket svårt att få bort dessa fett- och oljerester. Speciellt om de är blandade med annan smuts från omgivningen. Dessa hårda grejer kan vara mycket ihållande och lägger sig i små hörn och kanter på delarna. Laserrengöring är mycket lämplig för att ta bort fettrester (som inte är flera millimeter tjocka) mycket noggrant ner till de minsta hörnen, springor, springor etc. Du kan rengöra en del på bara några minuter när du normalt skulle spendera några timmar på det om du skulle göra det manuellt.

Fettfläckar på andra material

Fett och olja kan gå djupt in i många material. Dessa typer av fläckar kan vara mycket ihållande och bli svårare att ta bort med tiden. Med laserrengöring är detta dock möjligt, laserstrålen kommer att förånga oljan eller fettet utan att skada det underliggande materialet. Genom att försiktigt justera laserns effekt och pulslängder kan du arbeta mycket exakt och hitta rätt inställning där du helt blir av med fläcken utan att skada ytan. Laserrengöring kan användas på många sorters trä, sten, metall, glas etc.